Dé gereedschapskist voor een ontwerper: Adobe Illustrator

04/ 03/2016 Leoprinting Leoprinting

Adobe Illustrator is zoals de naam al doet vermoeden een Illustratie programma. Het wordt door mij veelvuldig gebruikt om allerlei drukwerk te ontwerpen: memobladen, schrijfblokken, folders en boekomslagen om maar wat te noemen. Het programma is denkbeeldig 'een kist vol met handig gereedschap' om snel tot een professioneel en creatief resultaat te komen.

Adobe omschrijft het programma als volgt:
Maak prachtige vector illustraties met deze toonaangevende app voor vector afbeeldingen. Je kunt logo’s, pictogrammen, schetsen, typografie en complexe illustraties maken voor drukwerk, web, interactieve media, video en mobiele apparaten.

version1 Botticelli’s Venus in het splash scherm

Geschiedenis
De eerste versie van Adobe Illustrator verscheen in december 1986. Het is ontwikkeld door Adobe en deze heeft het in eerste instantie gebruikt om de Linotype font bibliotheek te digitaliseren. Later heeft Adobe het op de markt gebracht onder de naam Adobe Illustrator. Hier de introductie:

https://youtu.be/vXndWd2E5-I

Botticelli's Venus from "The Birth of Venus" is hét icoon van Adobe Illustrator en is op een of andere wijze altijd in het splash scherm verwerkt geweest.

Het belangrijkste onderdeel binnen Illustrator is en blijft, naar mijn mening, het Pen-gereedschap. Wanneer de werkwijze van dit gereedschap bekend is, kunnen alle andere Illustrator opties zonder problemen worden toegevoegd.

Als je werkt met Adobe Illustrator wordt gelijk het verschil duidelijk met Adobe Photoshop: Vectoren t.o.v. Pixels. Het grote voordeel van een gevectoriseerd logo t.o.v. een pixel ontwerp: Het blijft altijd scherp ongeacht de afmeting waarop het wordt vergroot en de bestandsomvang blijft beperkt. Een Adobe Illustrator illustratie kan zelfs kleiner zijn dan een megabyte, terwijl een bestand van Adobe Photoshop toch al gauw de 10 megabyte overstijgt.

Cursusmateriaal
Het is een redelijk gemakkelijk programma om te leren. Het leuke aan Adobe Illustrator, is dat veel functies verstopt zijn en geautomatiseerd kunnen worden. Er valt veel te ontdekken en dit kan verrassend creatieve effecten opleveren! Er zijn veel videocursussen op YouTube die erg verhelderend zijn, cursusboeken zijn er ook in overvloed.
https://www.youtube.com/watch?v=Kgmu8RwLi28
Daarnaast heeft Adobe ook veel tutorials die zeer verhelderend zijn: https://helpx.adobe.com/nl/illustrator.html

Waarom Adobe Illustrator
Gebruik Adobe Illustrator vooral voor grafisch werk wat slechts uit enkele pagina’s bestaat en eventueel ook gedrukt moet worden. Voor boeken en brochures is Adobe Indesign veel geschikter.
Adobe Illustrator is naadloos te gebruiken met alle andere programma’s van Adobe. Leuk, is dat je met simpel kopieren uit het ene programma en plakken in het andere al een heel eind kan komen. Het is zoveel simpeler om bijvoorbeeld een pixel illustratie eerst in Photoshop te bewerken en deze daarna in Illustrator te zetten. Je kunt een pixel afbeelding in Illustrator bewerken maar dat gaat veel moeilijker.

Adobe Illustrator Desktop 'Leo'

Enkele tips
Gebruik het programma in de modus waarvoor het uiteindelijke resultaat bestemd is: RGB (beeldscherm) of CYMK (drukwerk) Als je naderhand de kleur omzet vanuit RGB naar CYMK heeft dit o.a. consequenties voor het zwart, wat dan uit meerdere kleuren bestaat (opgebouwd zwart).
Als je het document aanlevert, vooral bij een logo, zet dan alle fonts om in vectoren. Op een andere computer waar het gebruikte font niet is geïnstalleerd krijg je (of je klant of servicebureau) anders problemen. Bewaar de versie met de ‘getypte tekst’ apart. Dat maakt het makkelijk om naderhand nog een correctie in de tekst uit te voeren.
Bewaar het bestand als PDF. Zo is het altijd makkelijk met Adobe Illustrator te bewerken en ook op elke computer met Adobe Acrobat te bekijken.

Pantone kleuren zijn erg goed verstopt in de bibliotheek, terwijl dit in Europa het meest gebruikte steun kleur systeem is. Hier een instructie: http://graphicdesign.spokanefalls.edu/tutorials/tech/pantone_colors/pantone.htm

Ga je drukwerk maken, gebruik dan eerder Adobe Illustrator dan Photoshop.
Een vreemde gewaarwording in alle Adobe programma’s is dat veel standaard toetscombinaties in elk programma verschillend zijn. Het is allemaal wel aan te passen maar toch... Dit eigenlijk mijn enige kritiek op dit fantastische programma. Geen grafisch ontwerper kan zonder!