3D-printen met hydrodipping

Als vormgever kijk je vaak op een andere manier naar voorwerpen dan een 'doorsnee' consument. Het is vaak een kritische blik wat betreft vormgeving, maar ook verwondering. Dat laatste had ik ook toen ik een filmpje over hydrodipping op Facebook voorbij zag schuiven. Mijn eerste reactie was: het lijkt wel toveren!

Hydrodipping, ook wel 'water transfer printing' genoemd, is een vorm van 3D-printen, waarbij elke gewenste print kan worden overgebracht op een voorwerp. Het is vooral geschikt voor heel lastige vormen waar je met andere manieren van printen niet bij kunt. Denk bijvoorbeeld aan een lichtgewicht velg van een auto of een grille. De exacte herkomst van het wateroverdrachtproces hydrodipping is onduidelijk, maar het eerste Amerikaanse octrooi werd verleend aan Motoyasu Nakanishi van Kabushiki Kaisha Cubic Engineering op 26 juli 1982.

Voorbereiding is de meest tijdrovende fase. De ondergrondkleur blijft vaak zichtbaar omdat de folie waarmee gedrukt wordt transparant is. Deze folie met een print wordt op het water gelegd. De folie lost op in het water, waardoor enkel de print op het wateroppervlak blijft drijven. Hierna laat een specialist langzaam het te bedrukken voorwerp in het water zakken, en hecht de inkt zich aan het voorwerp. Een wonderlijk proces, bekijk vooral het filmpje hieronder.

Na het hydrodippen van het voorwerp wordt een afwerklaag aangebracht, waardoor de print duurzaam op het voorwerp is aangebracht. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Eigenlijk kan alles wat gespoten kan worden, ook gedipt worden zoals: auto-onderdelen, motoronderdelen, sportartikelen, gadgets enzovoort.

https://youtu.be/F3Q6r5yoSUk