Gestanst drukwerk valt op

Drukwerk hoeft niet persé rechthoekig te zijn. Gestanst drukwerk zoals een schrijfblok, boek, schrift of notitieblok is vaak veel opvallender en vriendelijker als het een vorm heeft die bij uw product of huisstijl past. Denk eens aan een badeend voor een sanitair shop of een kluifje voor een hondenvoerfabrikant, om maar eens voor de vuist weg wat te noemen.

Wat is mogelijk en onmogelijk?

Ik denk dat het 't eenvoudigst is om uit te leggen wat onmogelijk is en waarom. Het makkelijkst is om alle hoeken rond te maken. Bij scherpe hoeken is het lastig of onmogelijk om het uitgestanste product heelhuids uit het stansmes te verwijderen. Ook dikke blokken zijn niet te stansen. Dat gaat gewoon de kracht van de stansmachine te boven. Het moet dus een niet te dikke, vloeiende vorm zijn.

Standaard stansvorm Standaard stansvorm

Is het kostbaar?

U moet investeren in een stansmes, deze wordt voor u op maat gemaakt. Na de productie wordt deze voor u bewaard zodat u, bij een nieuwe bestelling, deze kosten niet meer heeft. Hoe kleiner de oplage, des te meer de aanschaf van het stansmes in de kosten per item meetelt. Bij Leoprinting beschikken wij over een catalogus met honderden standaard vormen waaruit u kunt kiezen. U hoeft dan geen stansmes aan te schaffen en dat scheelt dus behoorlijk in de kosten, terwijl u wel het voordeel van een opvallende vorm heeft. Een compleet overzicht kan u hier downloaden.

stansvormen Een klein gedeelte van onze honderden kant en klare stansvormen

Gerondhoekt blokje Gerondhoekt blokje

Rondhoeken

Rondhoeken is veel voordeliger, omdat er geen stansmes hoeft te worden gemaakt. Hierbij worden de hoeken van het drukwerk na het drukken afgerond. Het was oorspronkelijk om ezelsoren te voorkomen en de levensduur van het product te verlengen, maar kan best ook een leuk effect geven als u bijvoorbeeld een schrijfblok maakt in de vorm van een laptop of tablet. Wat dacht u van een badspons bij de eerder genoemde badeend ;-).

zelfklevend notitieblokje In drie lagen gesneden zelfklevend notitieblokje

Snijden

Nog een voordelige oplossing: drukwerk schuin snijden in plaats van stansen. Ook bent u minder gebonden aan de dikte, wat bij stansen beperkt is.

Blindpreeg Blindpreeg

Pregen

Het valt niet helemaal onder het onderwerp van deze blog, maar we doen niet moeilijk: pregen is het aanbrengen van een patroon, logo of tekst, dat als reliëf in een product wordt gedrukt. Het reliëf kan zowel naar binnen als naar buiten worden gedrukt. Met deze afwerking valt uw product meer op of zorgt u ervoor dat de aandacht naar een bepaald onderdeel wordt getrokken. Uw drukwerk en producten krijgen direct een exclusieve uitstraling.

Creatief

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos, maar deze worden in de uitvoering soms een beetje beperkt vanwege de technische kant tijdens de productie. Wilt u opvallen, ga dan eens in overleg met de studio van Leoprinting over dit onderwerp en laat u vrijblijvend adviseren.