Blog | Leoprinting

Vakantiedagboek maken: geluk zit in ervaringen

Written by Leoprinting | Aug 5, 2016 2:27:43 PM

De vakantie waar veel mensen zich op dit moment op verheugen, waar ze reikhalzend naar uitkijken en van dromen, is wellicht de enige vakantie in het hele jaar, dus moet deze koste wat het kost een absoluut succes worden.
De beste vakanties zijn die, waarin je uitrust, je lichaam en geest tot rust komen, waarin je afstand kunt nemen van je werk of je studie, waarin je je conditie weer helemaal terug vindt, om daarna je weer met frisse moed in de strijd van het dagelijkse leven te gooien. Vakantie is misschien de kunst van het luieren maar kan ook de tijd van avonturen zijn!

Volgens onderzoek zit geluk niet in spullen verborgen, maar in ervaringen. En dat laatste is precies waarom vakanties zo belangrijk zijn: even weg uit de sleur van alledag en afschakelen van je dagelijkse zorgen en verplichtingen.

Als de ervaringen zo belangrijk zijn; waarom dan fotoboeken maken als je je belevenissen ook kunt opschrijven? Een vakantiedagboek is leuk om te maken en om te lezen als je terug bent van je vakantie. Weer eens wat anders dan dat getik op een smartphone...

Een dagboek, is dat niet heel erg saai?

Er wordt soms negatief gedacht over het bijhouden van een dagboek. Iets uit de vorige eeuw, Facebook of Instagram is nu toch je dagboek? Naar mijn mening gaat er toch niets boven een papieren dagboek, iets wat je vast kunt houden en eventueel doorgeven. Er is ook een groot verschil tussen een vakantiedagboek en een gewoon dagboek.

Ten eerste: een gewoon dagboek schrijf je het hele jaar door. Er van uitgaand dat je niet het hele jaar door op vakantie bent, worden de gebeurtenissen die je meemaakt inderdaad soms een beetje saai in een gewoon dagboek. Een vakantiedagboek daarentegen gaat over een periode van het jaar waarin je je in een andere omgeving bevindt, en andere dingen doet dan normaal.

Een ander voordeel van een dagboek is, dat het iets heel anders is dan een fotoboek. In een fotoboek heb je alleen maar foto's. Hoewel vaak gezegd wordt dat foto's meer zeggen dan woorden, is het ook heel leuk om je geschreven belevenissen na te lezen. Bij foto's vergeet je vaak allerlei informatie achteraf. Bij een vakantiedagboek hoeft dat niet, daar kan je bovendien van alles bijplakken: restaurant bonnetjes, toegangsbewijzen, ansichtkaarten en ga zo maar door.

Hoe pak je dat aan, een vakantie dagboek?

Heel simpel, het is je eigen dagboek, dus je hoeft je niet te houden aan allerlei voorschriften of regels. Wel zijn er een paar leuke tips:

Gebruik een boekje met een harde kaft. Als jij liever schrijft op losse A4'tjes moet je dat zeker doen, maar voor de levensduur van je dagboek is het beter om een schrijfblok met een harde kaft te gebruiken. Zo overleeft je dierbare dagboek ook je koffer of tas.

Wij van Leoprinting adviseren natuurlijk een Ciak® notitieboek of een Moleskine® Het Ciak notitieboek is er zelfs met wereldkaart. Schrijf de datum bij het schrijfmoment en misschien zelfs de tijd. Dit is erg handig voor als je later je dagboek terug leest en bedenkt: wanneer was dat nou ook alweer? Voeg foto's zoals ansichtkaarten toe. Foto's zijn erg leuk om te zien en maken je dagboek nog aantrekkelijker voor jezelf om te lezen.

Ciak ® notitieboek met wereldkaart

Wat schrijf je eigenlijk in een vakantie dagboek?

Simpel gezegd kan je stellen dat het helemaal niks uitmaakt: het is immers jouw dagboek. Naarmate je meer schrijft zul je tot de conclusie komen dat het onmogelijk is om álles op te schrijven. Laat je echter niet tegenhouden door schaamte of twijfel om ook de meest onzinnige voorvallen te noteren: hoe meer je schrijft, hoe leuker het is om na te lezen! Weersta de neiging om extra grappig of beeldend over te komen. Deze neiging krijg je vaak als je je belevenissen ook aan anderen laat lezen. Je hoeft je niet beter, leuker of slimmer voor te doen dan je al bent. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf, het dagboek wordt daardoor alleen maar persoonlijker.

Wanneer schrijf je aan je dagboek?

Sommigen schrijven het beste om zes uur 's ochtends, anderen liever als ze 's avonds in hun hotelkamer op het balkon zitten en wat drinken. Je moet het voor jezelf uitvinden wanneer je het liefste schrijft. Tip: als je dingen zo snel mogelijk opschrijft zitten ze vers in je geheugen. Ga niet schrijven als je er eigenlijk geen zin in hebt of moe bent. Je teksten zullen dan erg kort zijn en weinig de moeite waard om te lezen.

Laat je je vakantiedagboek aan anderen lezen?

Een dilemma waar sommige dagboekschrijvers mee zitten. Want ja, zal je dat nou wel doen of niet? Vooral bij mensen die uitvoerig beschreven worden twijfelen veel mensen. Tóch vinden mensen het leuk om te lezen hoe jij dingen hebt ervaren, en hoe je tegen sommige uitstapjes aankeek. Als je niet wilt dat anderen het lezen, is dat natuurlijk ook een goede keuze. Let er wel op dat je niet te overdreven je dagboek beschermt, want dan wordt de neiging om het toch een keer te pakken als het onbeschermd op een tafeltje ligt wel erg sterk. Het is in elk geval ontzettend leuk om jaren later zelf je dagboek te lezen. Hoe meer vakanties je in dagboeken hebt verzameld, hoe meer je een bepaalde ontwikkeling ziet en kostbaarder de verzameling!

Ciak ® vakantiedagboek